Bon week-end!

 Reedel lõpeb kool kell 13 ja selleks ajaks võiks juba plaan valmis olla, kuhu nädalavahetusel minna, kas loodust või suurlinna tulesid nautima, aega pole ju raisata. Ikka 2 eurot bussijuhile ja Toulouse'i, sealt siis edasi. Kõik teed viivad Toulouse'i, otse Revelist ühiskondliku transpordiga kusagile mujale eriti ei saa ja autorenti siin ka ei ole. Turimisiinfos küll öeldi, et autot saab rentida kohalikkudest autosalongidest, aga kuna päevad on pikad, ei ole meil siiani võimalust olnud selles veenduda. Pisuke hirm on ka kohaliku liikluse ees. Kitsad teed läbi väikeste linnakeste järskude kurvide ja langustega oleks paras närvikõdi võrreldes Tallinn-Haapsalu maanteega. Tore on bussi- või rongiaknast vaadata mööduvat maastikku, kuigi aega läheb nii oluliselt rohkem ühest punktist teise jõudmiseks. 

Selle nädalavahetuse suund oli Püreneedesse, Pau linna ja Lourdesisse. Kõik sujus hästi, Toulouse'ist sõitsime edasi järgmise bussiga.  Eelmisel õhtul ostetud pilet oli küll oluliselt kallim kui esialgu ehk et pilet tasub varem soetada. Aga Pau oli seda väärt! Jõudsime linna hilja õhtul ja läksime otsima mõnda söögikohta. Kohe kõrvaltänavas oli üks tore väike restoran, lahkelt pakuti meile lauda ja tutvustati menüüd. See jäi meile küll üsna segaseks prantsuse keele ja viletsa käekirja tõttu, aga usaldasime end pererahva hoolde. Proua kokkas köögis ja härra kandis ette. IMELINE! Milline maitseelamus! Nagu hiljem selgus oli tegemist Michelini poolt äramärgitud restoraniga. Paus on väga palju häid restorane, mis oma hinaklassis on täiesti Harju keskmised. Toitude valik on rikkalik ja päris huupi menüüst tellides võib taldrikule sattuda aju, neerud või jämesoolest vorst. Meil vedas, meie pimekohting õhtusöögiga oli täistabamus.


 
Järgmisel hommikul paistis päike ja taevas oli selge. Milline rõõm peale tormist Revelit! 
Ja tänu selgele ilmale paistsid lumised Püreneede tipud linna vaateplatvormilt. 



Pau on Prantsusmaa kõige edelapoolseim tipp, mis asub mägede ja ookeani vahel. Vana kuninglik linn, mis oli hinnatud puhkepaik aristokraatide seas üle kogu maailma juba 19. sajandil. Linn on väga roheline, siin asuvad ülikool ja loss, kus sündis kuningas Henri IV. 


Pealelõunal sõitsime Lourdesisse, mis on tuntud palverännakute sihtkoht. Kohale, kus 1858. aastal 14-aastasele karjasetüdrukule Bernadette'ile ilmutas ennast korduvalt neitsi Maarja, rajati kirik.  Igal aastal külastab Lourdesi üle 5 miljoni turisti. Praegu oli hea aeg seda püha paika külastada, rahvast oli õnneks vähe. Sõit sinna ja tagasi Pausse läks läbi väikeste linnakeste ja Püreneedele avanesid maalilised vaated. 




Pühapäeval oli ilm sombune, mäed ei paistnud ja isegi hommikukohvi ei õnnestunud kusagilt saada. Õnneks oli Pau Kaunite Kunstide Muuseum lahti. Mõnusad paar tundi muuseumis ja oligi aeg tagasi Toulousi sõita, et sealt omakorda Revelisse suunduda. Reveli buss oli meie kooli rüblikuid täis. Õnneks algavad esmaspäeval tunnid hiljem ja üleminek nädalavahetuselt järgmisele koolinädalale on valutum. Puhkasime hästi ja nägime palju, olime valmis uueks koolinädalaks.  

Kommentaarid

Populaarsed postitused